13 Ocak 2016 Çarşamba

Sabun ve Kremde Kullandığım Bitkisel Yağlar ve Faydaları


Sabun yapımında ve krem yapımında sadece doğal yenebilen yağları kullanıyorum. Bu yağların tamamı ve faydalarından bir kısmı aşağıda belirtilmiştir;



Hindistan cevizi yağının cilde faydaları;

Hindistan cevizi yağı için doğal nemlendirici diyebiliriz. Hücrelerdeki kolojen miktarını yükseltir ve kırışıkları önler. Antibakteriyel özelliğe sahiptir, mantar oluşumunu önler. 

Shea yağının cilde faydaları;

Cildin yumuşak ve elastiki görünüm kazanmasını sağlar. Cildin ihtiyacı olan pek çok vitamini içerisinde barındırır. A, D, E, ve F vitaminlerinden zengindir. Egzama, alerji, yanık ve kızarıklık gibi pek çok cilt sorunuyla mücadele eder. Sivilceler için faydalı bir yağdır.

Kakao yağının cilde faydaları;

Hızlı ve sağlıklı bronzlaşmayı sağlar, dudakların çatlamasını ve ciltte pullanmayı önler, çok besleyicidir, nemlendirme özelliği vardır. Çatlakları ve yaraları iyileştirici güce sahiptir.

Bal mumunun cilde faydaları;

Bal mumu pek çok temizleyici, besleyici ve nemlendirici kremde bulunur. Balmumu bulunan kremler cilde iyice yapıştığından, hava değişikliğinden cildi korur. 

Kantaron yağının cilde faydaları;

Oldukça çok olumlu faydası olan kantaron yağının öne en etkili çıkan faydası, cilt hücrelerini yenilemesidir. Ayrıca mikrop kırıcı özelliği de olan bu yağ, siyah noktalar ve sivilceler için de etkilidir. 

Palm yağı;


Palm yağı tüm aminoasitleri içeren ve yüksek kalitede proteine sahip bir yağdır. Potasyum, sodyum ve magnezyum içerir. İyi bir masaj yağıdır. Nemlendirici, antibakteriyel ve antiseptik özelliği vardır. Ciltte oluşan kızarıklık, döküntü, sedef, cilt iltihabı, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcıdır.

Hint Yağı;

Hint yağı saça, kirpiklere, cilde o kadar faydalı bir yağdır ki, neredeyse ilaç gibi kullanılır. Nemlendirme ve mikrop öldürme özelliği de bulunur. Hint yağı, fazla görülen kuru cilt, akne, güneş yanıkları gibi  cilt sorunları için bir nimettir. Bunun yanında sivilce, enfeksiyon, kronik cilt kaşıntıları, gibi cilt sorunlarına faydalıdır.

Saf zeytinyağı;

Bilinen yüzlerce faydasının yanı sıra şunları da sayabiliriz. Doğal zeytinyağı cildin kimyasal yapısına çok daha uygundur. Bu özelliği sayesinde özellikle kuru ciltlere oldukça faydalıdır.Bunun yanında dirsek ve dizlerde aşırı kuruma sonucu meydana gelen sertmeşlere karşı çok etkilidir. Düzenli olarak kullanıldığı zaman cildin yumuşak kalmasını sağlar.
Ayrıca sabun için kullanılan yağlar hakkında aşağıdaki bilgiler çok faydalı bilgilerdir;


"SABUN YAPIMINDA KULLANILAN YAĞLAR 

1-ZEYTİNYAĞI

Sabun yapımında en çok kullanılan yağlardan biridir. Sabun yapımında zeytinyağı kullanımı, sabuna nemlendirme özelliğinin yanı sıra sabuna yumuşaklık katar. Zeytinyağı oranı yüksek olan sabun çok fazla köpürmez. Hassas ciltler için, çocukların kullanımı için uygundur. Tamamen zeytinyağından üretilen sabunlar genelde bebek ciltlerinde kullanılır.
İçeriği ; 
Yüksek miktardaki oleic acid ve linoleic acid içeriği, zeytinyağı ile yapılan sabunların nemlendirici özellik taşımasını sağlar. Sabun köpüğünü, sertliğini artıran yağ asitlerinin oranı çok düşük olduğundan, tek başına sabun yapımı için ideal bir yağ değildir. 100% Zeytinyağı içeren sabuna "Castile" adı verilir, nemlendirici özellği yüksek ama temizleme özelliği neredeyse olmayan bir sabundur. İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. 30-50% civarı kullanabilirsiniz. 

        2-AYÇİÇEK YAĞI 

Sabun yapımında ayçiçek yağı kullanımı, zeytinyağı ile benzer etkiye sebep olur. Ayçiçek yağı da sabuna nemlendirme özelliğinin yanı sıra yumuşaklık katar. Ayçiçek yağı oranı yüksek olan sabun çok fazla köpürmez ve zeytinyağlı sabuna göre daha da yumuşak olur. Hassas ciltler için, çocukların kullanımı için uygundur.
İçeriği ; 
Yüksek miktardaki oleic acid ve linoleic acid içeriği, ayçiçek yağı ile yapılan sabunların nemlendirici özellik taşımasını sağlar. Sabun köpüğünü, sertliğini artıran yağ asitlerinin oranı çok düşük olduğundan, tek başına sabun yapımı için ideal bir yağ değildir. Genellikle sabunlarda, uygun fiyatından dolayı zeytinyağının alternatifi olarak kullanılır. İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. Sabununuza 40% civarı zeytinyağı eklemeyi düşünüyorsanız bu miktarın 20%'sini ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. 


3- HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

İngilizcede yağ için kullanılan "Oil" ve "Butter" için türkçede tek karşılık yağdır. Oysa, "Butter" olarak belirtilen yağlar katı yağlardır ve burda bizim bahsettiğimiz özelliklere sahip olan yağ da "Coconut Butter" dır. Hindistancevizi yağı doğal antimikrobiyal olduğundan, bu yağ ile yapılan sabunların raf ömrü çok uzundur. Aynı zamanda nemlendirici özelliği vardır. Yüksek miktardaki oleic acid ve linoleic acid içeriği, ayçiçek yağı ile yapılan sabunların nemlendirici özellik taşımasını sağlar. Sabun köpüğünü, sertliğini artıran yağ asitlerinin oranı çok düşük olduğundan, tek başına sabun yapımı için ideal bir yağ değildir. Genellikle sabunlarda, uygun fiyatından dolayı zeytinyağının alternatifi olarak kullanılır. İdeal sabun, farklı özellikteki yağların karıştırılması ile elde edilir. Sabununuza 40% civarı zeytinyağı eklemeyi düşünüyorsanız bu miktarın 20%'sini ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. 85%'lere varan Lauric, Myristic, Palmitic ve Stearic asit içeriği , hindistancevizi yağı içeren sabunların sert, köpüren ve yüksek temizleme gücüne sahip olmasını sağlar. Sabunun beyaz olmasını sağlar. Cold Process Soapmaking olarak adlandırılan ev yapımı soğuk proses sabun yapım tekniğinde kullanılan vazgeçilmez yağlardan birisidir. Shea yağı ve zeytinyağı ile karıştırılarak nemlendirme, köpürme ve temizleme özelliği çok yüksek olan sabunlar elde edilebilir. Sabunlarda yaklaşık 30% oranında kullanılır. Yüksek temizleme özelliğinden dolayı çok yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kurutur. 30% civarı kullanılması idealdir. 

4-SHEA YAĞI

Kozmetik ürünlerde çok fazla kullanılan pahalı bir yağ çeşitidir. Cilt onarıcı, nemlendirici özelliğinin yanı sıra düşük miktarda da olsa UV ışığı absorplama özelliği vardır. Afrikada yetişen shea ağacından elde edilir. Bazen çikolatada, kakao yağının yerine kullanılır ama çikolatanın tadını belirgin şekilde değiştirir. Yüksek miktardaki oleic acid sabuna nemlendirme özelliği katarken, stearik asit sabuna sertlik ve bol köpük verir. Temizleme özelliği düşük olduğundan hindistancevizi yağı ile karıştırılması iyi sonuçlar verir. 15% civarında kullanabilirsiniz. 

5-PALM YAĞI (HURMA YAĞI) 

Palm yağı içeren sabunlar uzun süre dayanır, kolayca eriyip yok olmaz. Sabunlaşma prosesini oldukça hızlandıran bir yağdır. Yüksek oranda bulunduğunda, kolayca trace dediğimiz sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanma seviyesine ulaşılmasını sağlar. Bu aşamada sabunu kalıba hızlıca aktarmazsanız, çözelti kapta donup işinizi zorlaştırabilir. 
Yüksek miktardaki oleic acid sabuna nemlendirme özelliği katarken, stearik asit sabuna sertlik ve bol köpük verir. Temizleme özelliği düşük olduğundan hindistancevizi yağı ile karıştırılması iyi sonuçlar verir. 15% civarında kullanabilirsiniz. Yüksek miktardaki oleic acid sabuna nemlendirme özelliği katarken, Palmitik asit sabuna sertlik ve bol köpük verir. Temizleme özelliği düşük olduğundan hindistancevizi yağı ile karıştırılması iyi sonuçlar verir. 40%'a kadar kullanabilirsiniz ama ideali hindistan cevizi yağının bir kısmını palm yağı ile değiştirip hem sabunun sertliğinden taviz vermeyip hem de hindistancevizi yağının kurutucu özelliğini azaltmış olursunuz. 

6-PALM (HURMA ÇEKİRDEĞİ YAĞI)

Hindistancevizi yağı ile yapılan sabuna çok benzerlik gösterir, ek olarak sabuna nemlendirme özelliği de katar. Bu yağ ile hazırlanan sabunlar, hindistancevizi yağı ile hazırlanana göre belirgin derecede daha yumuşak olur. Sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanabilmesi için hindistancevizi yağına göre daha az miktarda Sodyum Hidroksit gerektirir. 
Yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kuruttuğundan 30%'un üzerinde kullanılmamalıdır. Yüksek miktarda hindistancevizi yağı kullanmayı düşünüyorsanız, kullanacağınız hindistancevizi yağının yarını palm çekirdeği yağı kullanmanız durumunda sabununuz daha yumuşak olur ve cildinizi kurutmaz.

7- KAKAO YAĞI

Nemlendirici özelliği ve uzun raf ömrü nedeniyle kozmetikte sık kullanılan yağlardan biridir. 
Yüksek oranlarda kullanıldığında cildi kuruttuğundan 30%'un üzerinde kullanılmamalıdır. Yüksek miktarda hindistancevizi yağı kullanmayı düşünüyorsanız, kullanacağınız hindistancevizi yağının yarını palm çekirdeği yağı kullanmanız durumunda sabununuz daha yumuşak olur ve cildinizi kurutmaz. Nemlendirme özelliğinden dolayı egzama ve dermatit'e iyi gelir. Sert ve nemlendirme özellikli sabun oluşumunu sağlar. 15%'in üzerinde kullanmayın, aksi taktirde çok sert ve kırılgan bir sabun oluşur."
                                                                                                                                          Alıntı 

Kefir sabunu için buraya,
Doğal kakao yağı sabunu için buraya,
Saf zeytinyağlı sabun için buraya tıklayınız. 
Ev yapımı cildi besleyen krem yapılışı için buraya tıklayınız. 
Evde doğal sabun yapılışı bölüm 1 için buraya,
Evde doğal sabun yapılışı bölüm 2 için buraya tıklayınız.

https://www.facebook.com/fermentemutfagim/ sayfamıza mesaj atarak bana ulaşabilirsiniz.



1 yorum:

  1. Acaba yağları nerden temin ediyorsunuz? H. cevizi yağı için önereceğiniz bir marka var mı? Life co kullanıyorum oldukça kaliteli ama pahalı.

    YanıtlaSil